Agent i hockeyvärlden

I hockeyns värld finns det en mängd olika spelare att representera och för en spelaragent kan en inriktning mot just hockeyspelare vara ett alternativ. Men vad gör egentligen en hockeyagent om dagarna?

Agenter lägger en hel del jobb på att titta på matcher för att se hur sina talanger som man jobbar med presterar, men även för att kunna bli den första som fångar upp framtida klienter. Redan i tonåren brukar spelare kunna scoutas av agenter som med lite tur kan hjälpa spelaren ta nästa kliv i karriären. För en del spelare är målet att hamna i ett klubblag som spelar i en specifik liga, för en annan kan det handla om att nå en plats i landslaget som i förlängningen kan leda till spel i världsmästerskapet i hockey.

En annan stor del i arbetet är att hålla goda relationer med den nuvarande klubben, men även andra lag som möjligtvis kan vara intresserade av spelaren framöver. Det är nämligen agenten som förhandlar spelarnas kontrakt och ser till att deras bästa sätts i det främsta rummet. Detta handlar inte bara om att få ut så mycket betalt som möjligt, utan även att spelaren känner glädje och motivation till att stanna kvar i klubben.

När man jobbar som agent blir det ofta en del resande i jobbet. Skulle till exempel en spelare som man representerar bli erbjuden en plats i en klubb i ett annat land åker agenten oftast med på dessa resor som en trygghet för spelaren, men även för att säkerställa att just detta klubb-byte är det bästa för spelaren i fråga. Vad som är det bästa valet är individuellt och kan avgöras utifrån en mängd olika parametrar. En spelare som vill utvecklas kanske passar bäst i en klubb som har mycket bra tränare, medans en annan spelare som är ute efter en ledar-roll kan platsa i en klubb som saknar en tydligt kapten.